10 januari 2021
Detta gäller när du vill byta lägenhet
Om du som bor i hyresrätt aldrig har bytt lägenhet förut kan det kännas svårt och kanske krångligt att genomföra ett lägenhetsbyte. Vilka regler gäller och hur gör man? Vi har samlat de vanligaste frågorna om hur det går till att byta lägenhet.
Får vem som helst byta lägenhet?
Det enkla svaret på den frågan är ja, har du ett förstahandskontrakt på en hyresrätt har du rätt att byta den mot en annan hyresrätt om du kan visa upp beaktansvärda skäl, t.ex. att du fått barn och behöver större, behöver bo närmare arbetet eller lägre hyra. Tidigare fanns det en teoretisk möjlighet att byta hyresrätt mot bostadsrätt, men sedan en lagändring genomfördes 2019 godkänns inte sådana byten längre. Du och den du byter med ska också klara inkomstkraven hos den framtida värden samt anses vara skötsamma som hyresgäster.
Kom ihåg att det är olagligt att ge eller få pengar vid ett lägenhetsbyte och om det finns anledning att tro att någon part begärt eller fått ersättning så kan det i sig vara skäl att neka till bytet. Du riskerar även att bli av med ditt hyreskontrakt om en transaktion har ägt rum.
Om du har bott mindre än ett år i din lägenhet behövs det särskilda skäl för att få igenom ett byte.
Hur kommer jag enklast i kontakt med andra bostadsbytare?
Innan internets intåg var lappar på lyktstolpar och den lokala mataffären det vanligaste sättet att hitta andra som ville byta lägenhet, men idag är det mycket mer effektivt att annonsera på en sajt för lägenhetsbyten, t.ex. Lya mot lya som snart lanseras här! Läs mer om
hur du lyckas med ditt lägenhetsbyte.
Kostar det något att byta lägenhet?
Själva ansökningsprocessen hos din hyresvärd kostar inget. Om du väljer att annonsera på en sajt för lägenhetsbyten finns det idag vissa som kostar pengar och andra som är gratis.
Hur går själva processen till?
När du har kommit i kontakt med någon annan som är intresserad av att byta till din lägenhet, oavsett om det är ett direktbyte där ni är två parter som byter direkt med varandra eller om det är ett triangelbyte där ni är tre parter som byter med varandra, så börjar det så klart med att ni går på visning och tittar på varandras lägenheter.
Om alla parter är överens så laddar parterna ner en blankett för ansökan om lägenhetsbyte från sin respektive värd och fyller i denna. Eftersom ni behöver varandras information och underskrifter på blanketterna kan det vara en god idé att träffas och fylla i blanketterna tillsammans (ifyllda blanketter kan naturligtvis mailas eller skickas fram och tillbaka per post i coronatider). Sedan postar varje part ansökningsblanketterna till sin respektive värd.
Hur lång tid tar det innan man får svar från värden?
I snitt tar det mellan 6-8 veckor för värdarna att gå igenom ansökan, och därefter får ni besked om bytet är godkänt. Ni fyller i önskat flyttdatum i ansökan så när bytet är godkänt och klart, byter kontrakten innehavare per det datum som ni önskat.
Vad kan jag göra om min värd nekar till bytet?
Om du anser att du har beaktansvärda skäl och den du ska byta med klarar inkomstkraven och bör bli godkänd hos din värd, kan du överklaga ett beslutet från din värd via hyresnämnden. På
Sveriges domstolars hemsida kan du få mer information om hur du gör.