10 januari 2021
Så stor chans är det att få till ett lägenhetsbyte
Det kan ibland talas om att det är så svårt att byta lägenhet. Men hur svårt är det egentligen?
Svaret på den frågan kan se lite olika ut beroende på vilka faktorer man tittar på. Det kan bero på hur kräsen man är, om man har orealistiska förväntningar på vad man kan hoppas på att kunna byta sig till utifrån den lägenhet man sitter på för tillfället etc. Men om man tittar på statistiken så ser chansen ändå rätt bra ut.
Hyresrätt - den näst vanligaste boendeformen
Enligt statistik från SCB, Statistikmyndigheten, bodde omkring 30 procent av Sveriges hushåll i hyresrätt i slutet av 2020. Den vanligaste boendeformen för hela landet är småhus med äganderätt. I nio kommuner, varav sju ligger i Stockholms län, är det bostadsrätt som är den vanligaste boendeformen. Snittet för antal hushåll som bor i hyresrätt är emellertid 28 procent i Stockholms län, det vill säga samma som snittet för hela landet. I 15 av 290 kommuner är hyresrätt den vanligaste boendeformen, där Södertälje ligger i topp med 45 procent. Den här statistiken visar på att det finns stora möjligheter att kunna hitta någon att byta lägenhet med, men det innebär också att urvalet är begränsat så det gäller att ha rimliga krav. Men hur lyckas man då med sitt lägenhetsbyte? Det absolut bästa för att komma i kontakt med andra som bor i hyresrätt och som vill byta lägenheten är att lägga upp en annons på en bytessajt, som lyamotlya.se.Ha realistiska krav
Det gäller även att lägga ner tid och energi på din annons för att verkligen lyfta fram alla fördelar med din lägenhet, och även fundera över vilka krav du själv har. Behöver du verkligen en öppen spis eller balkong? Kan du klara dig utan hiss eller är det helt nödvändigt? Alla dessa frågor är bra att fundera på så du inte går miste om bra lägenheter i onödan. Läs gärna 5 tips för ett lyckat lägenhetsbyte för fler matnyttiga tips!